Sunday 19 August 2012

ငါးပိကင္ တဲ့ေန႔




ကၽြန္မတိုု႔ အေရွ႕ေတာင္အာရွမွ လူေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနွစ္သက္ၾကတဲ့ ငါးပိ။ ငါးငါးပိ၊ ေဂြးငါးပိ၊ ပုုဇြန္ငါးပိ ..။ ငါးပိမွန္သမွ် ကၽြန္မ လြန္စြာနွစ္သက္၏။ ကင္လည္းေကာင္း၏။ အခ်ဥ္သီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးနွင့္ ငပိခ်က္ ခ်က္လည္းေကာင္း၏။ သုုတ္စားလည္းေကာင္း၏။ မက်ီး၊ သံပုုရာ နွင့္လည္းသုုတ္စား၏။ ဆီစိမ္းေလးနွင့္လည္းသုုတ္စား၏။ ငပိခ်က္နွင့္ ထမင္းစားေသာေန႔တြင္ အျခားေန႔မ်ားထက္ပိုု၍ နွုုတ္ျမိန္၏။


ဖခင္ျဖစ္သူသည္ တနသၤာရီတိုုင္းသား တစ္ဦးျဖစ္ေသာ္လည္း ထိုုကဲ့သိုု႔ အရသာနွင့္ ျပည့္စံုုလွေသာ ငါးပိစိမ္းစားကိုု မည္သိုု႔ မည္ပံုု ျပဳလုုပ္သည္ကိုုမူ ညံ့ဖ်င္းလွစြာပင္ ကၽြန္မ မသိပါ။ မြန္ျပည္နယ္ဘက္မွ မိခင္ဘက္လိုုက္ကာ ငပိရည္က်ိဳကိုုသာ မည္သိုု႔ျပဳလုုပ္ရသည္ ကိုု နားလည္ခဲ့သည္။


စိမ္းစားငပိဟုု ေခၚေသာ ငါးပိ အမ်ိဳးအစားသည္ ငပိ ဆိုုသည့္အတိုုင္း ငါးမ်ားကိုု ပိျပားေနေအာင္စီမံထားျပီး အစိမ္းစား၍ ရေသာေၾကာင့္ စိမ္းစားငပိရယ္လိုု႔ေခၚသလားဟုု မၾကာခဏ စဥ္းစားမိသည္။ ဟုုတ္သည္ မဟုုတ္သည္ အသာထား၍ ထိုုကဲ့သိုု႔ ေပါက္ေပါက္ရွာရွာ ေတြးေနရသည္ကိုုလည္း ကၽြန္မ ေက်နပ္ေနတတ္ေသးသည္။ အိမ္ျပန္ေရာက္တိုုင္း သိုု႔မဟုုတ္ ဖခင္ျဖစ္သူနွင့္ စကားေျပာျဖစ္တိုုင္း စိမ္းစားငပိကိုု မည္သိုု႔ျပဳလုုပ္ရသည္ကိုု ေမးမည္ ေမးမည္ႏွင့္ ဘယ္ေတာ့ မွ မေမးျဖစ္ေပ။


ကၽြန္မယခုုေရာက္ရွိေနေသာျမိဳ႕တြင္ ယိုုးဒယားကုုန္ေျခာက္ဆိုုင္မ်ား၊ ဗီယက္နမ္ ကုုန္ေျခာက္ဆိုုင္မ်ားႏွင့္ တရုုတ္ကုုန္ေျခာက္ဆိုုင္မ်ားရွိသျဖင့္ စိမ္းစားငပိကိုု လြယ္လင့္တကူ ဝယ္၍ရေနျခင္းကား ကၽြန္မအတြက္ ကံေကာင္းလွေပသည္။


တစ္ေန႔တြင္ ငပိေထာင္းစားမည္ဟုု အာသီသေပၚေပါက္လာသျဖင့္ ငပိကင္ရန္ စီစဥ္ရသည္။ oven ထဲတြင္လည္းထည့္မကင္ခ်င္၊ အခ်ိန္ၾကာလွသည္။ ထိုု႔ေၾကာင့္ မိုုက္ခရိုုေဝ့ဖ္ထဲ ထည့္ကင္မည္ဟု အၾကံရ၏။ ထိုု႔ေၾကာင့္ ငပိ ၂၀၀ ဂရမ္းေလာက္ကိုု ဇြန္းနွုုင့္ အလႊာလိုုက္ခပ္ကာ ပန္ကန္ျပားထဲတြင္ထည့္၍ မိုုက္ခရိုုေဝ့ဖ္ထဲတြင္ ၂မိနစ္တစ္ခါ တစ္မိနစ္တစ္ခါ ထည့္လွည့္လိုုက္ေသာအခါ လိုုခ်င္ေသာ အေနအထားကိုုရသည္။ ထိုု႔ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုုဇြန္ေျခာက္၊ ငရုုပ္သီးစိမ္းတိုု႔နွင့္ သမေနေအာင္ေထာင္း၏။ ထိုုေနာက္တြင္မူ ေမႊးပ်ံ႕ေနေသာ ငပိေထာင္းကေလးက စားရန္အဆင္သင့္ေနျပီျဖစ္သည္။


ထိုု႔ေနာက္ ျပတင္းေပါက္ဆီသိုု႔ အၾကည့္ေရာက္သြားခ်ိန္တြင္မူ အလြန္ပင္ လန္႔ရ၏။ ေျမာက္မ်ားလွစြာေသာ ယင္ေကာင္တိုု႔သည္ မည္သိုု႔မည္ပံုု ေရာက္ရွိလာၾကသည္မသိ၊ သူတိုု႔၏ တဝီဝီ အေတာင္ခတ္သံသည္ ကၽြန္မ၏အသည္းနွလံုုးကိုု က်လိက်လိ ျဖစ္ေစသည္။ ေၾသာ္.. ဘိုုတိုုင္းျပည္က ယင္ေကာင္ေတြလည္း ဒိန္ခဲေတြကိုုသာမက ငတိုု႔ ငပိကိုုလည္း ၾကိဳက္ၾကေသးသည္ဟုု ဘာမဆိုုင္ ညာမဆိုုင္ေတြးမိေသး၏။ ျပတင္းေပါက္တိုု႔သည္ Fly Screen မ်ားတပ္ထား၍သာ ေတာ္ေတာ့သည္။ သိုု႔မဟုုတ္ ထိုုယင္ေကာင္အေပါင္းတိုု႔အားမည္သိုု႔ မည္ပံုု ေမာင္းထုုတ္ရမည္ကိုု ကၽြန္မ မစဥ္းစားတတ္ပါ။


ထမင္းစားေသာက္ျပီး၍ စာၾကည့္ခန္းထဲတြင္ စာဖတ္ေနေသာအခါ အီလည္လည္ အနံ႔ အသက္သည္ ကၽြန္မကိုု စတင္ဒုုကၡေပးေလသည္။ စာလည္းဖတ္၍ မရ။ ငပိကင္ အနံ႔မ်ားသည္ အိမ္ထဲရွိ အခန္းတိုုင္းတြင္ ဝင္ေရာက္နားခိုုေနသည္။ တံခါးမ်ား ဖြင့္ထားေသာ္လည္း ေပ်ာက္ပ်က္မသြားပါ။ အဆိုုးဆံုုးကား ဝတ္ဆင္ထားေသာ အဝတ္အစားမ်ားတြင္ပါ စြဲထင္ေနျခင္းျဖစ္သည္။ မည္သိုု႔မွ် ထိုုအနံ႕ကိုု မခံနိုုင္သည့္အဆံုုး အဝတ္ေျပးလဲရ၏။ လဲလွယ္လိုုက္ေသာ အဝတ္တိုု႔တြင္ အနံ႔မစြဲေနေသာေၾကာင့္ အန႔ံမ်ား မၾကာမီတြင္ ေပ်က္ပ်ယ္သြားလိမ့္မည္ဟုု ယူဆကာ ေအးေအးေဆးေဆး စာဖတ္ေန၏။


ေန႔လည္ေနွာင္းပိုုင္းအခ်ိန္တြင္မူ လက္ဖက္ရည္ေသာက္မည္ဟုု နိုု႔ဆီကိုု အနည္းငယ္ မိုုက္ခရိုုေဝ့တြင္ထည့္၍ အပူေပးေသာအခါတြင္ ျပႆနာသည္ ျပန္စလာ၏။ နိုု႔ဆီတြင္ ငပိနံ႔ သင္းပ်ံ႕ေန၏။ ဝတ္ထားေသာ အဝတ္မ်ားတြင္လည္း ထပ္မံစြဲကပ္ျပန္၏။ ထိုု႔ေၾကာင့္ တစ္ခုုခုု မလုုပ္လွ်င္ မျဖစ္ေတာ့ျပီကိုု နားလည္မိသည္။


ထိုု႔ေၾကာင့္ ဇီယာအနည္းငယ္ကိုု ဒယ္အိုုးေပါက္စေလးထံတြင္ထည့္ကာ လွ်ပ္စစ္မီးဖိုုေပၚတြင္ မီးအား အနည္းဆံုုးနွင့္တင္၍ ထားလိုုက္သည္။ ျပီးလွ်င္ မိုုက္ခရိုုေဝ့အတြင္းကိုု orange squash ႏွင့္ေဆးျပီး တံခါးကိုုလည္းဖြင့္ထားလိုုက္၏။ ျပီးလွ်င္ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္ျခင္းအမွုုကိုုျပဳ၏။ ထိုုအခ်ိန္တြင္ ဒယ္အိုုးသည္ ေကာင္းစြာပူျပီး ထည့္ထားေသာ ဇီယာမ်ားလည္း ေလွာ္ျပီးျဖစ္ေနသည္။ ထိုုအခါ ဒယ္အိုုးကိုု လက္ကိုုင္မွ ကိုုင္ကာ တစ္ခန္းဝင္တစ္ခန္းထြက္ လုုပ္ရ၏။  ျပီးလွ်င္မီးဖိုုေပၚတြင္ ျပန္တင္ထားလိုုက္သည္။  ဇီယာေလွာ္ရာမွ ထြက္ရွိလာေသာရနံ႔သည္ အိမ္အတြင္းတြင္ စြဲထင္ေနေသာ ငပိနံ႔ကိုု ယူေဆာင္သြားေလသည္။ ကၽြန္မလည္း ငပိနံ႔ထပ္မံစြဲထင္လာေသာ အဝတ္တိုု႔ကိုု ေနာက္ထပ္တစ္ခါ လဲလွယ္ရျပန္၏။  မီးဖိုုေပၚမွ ဇီယာတိုု႔ တူးစျပဳလာေသာအခါတြင္ မီးဖိုုကိုုပိတ္၍ ဒယ္အိုုကိုုလည္း ဖယ္လိုုက္သည္။ အိမ္တြင္း၌ကား ငပိနံ႔တိုု႔ စိုုးစဥ္းမွ် မက်န္ေတာ့ေပ။ ထုုိအခါ Room Spray လိေမၼာ္နံ႔ေလးကိုုျဖန္းလိုုက္သည္။


ေနာက္ေနာင္တြင္ ကၽြန္မ ဘယ္ေတာ့မွ မိုုက္ခရိုုေဝ့ဖ္ျဖင့္ ငပိမကင္ေတာ့ပါ။ ယခင္ ကင္ေနက် အတိုုင္း oven ကိုုသာသံုုးပါေတာ့မည္။ သိုု႔မဟုုတ္ပါက အိမ္ထဲတြင္ စြဲက်န္ေနေသာ အနံ႔ကိုုေဖ်ာက္ရန္ ေန႔ဝက္မွ်အခ်ိန္ထပ္မံကုုန္ရဦးမည္းကိုု စိုုးလွသည္။


မိတ္ေဆြ..။ သင္တိုု႔၏အိမ္တြင္ ဟင္းနံ႔မ်ား၊ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွ ရရွိေသာ အနံ႔အသက္မ်ား အိမ္တြင္းရွိ လိုုက္ကာ နွုုင့္ နံရံတိုု႔တြင္ စြဲက်န္ဖူးပါသလား။ ဇီယာေလွာ္သည္ အိမ္တြင္း၌ စြဲတင္ေနေသာ ဟင္းနံ႔ တိုု႔အတြက္ ကၽြန္မတိုု႔၏ အေကာင္းမြန္ဆံုုး မိတ္ေဆြပင္ျဖစ္ပါသည္။


မမဝသုန္
09-07-24PM
19-08-2012
Sunday (BNE)

3 comments:

Anonymous said...

thanks for the tip. It's really work :)

သက္ေဝ said...

Thanks for the tip... Two thumbs up....!!!!

လရိပ္အိမ္ said...

မွတ္သားသြားပါတယ္။